Door AI gaan we onze pc’s en laptops drastisch anders gebruiken en dat gebeurt sneller dan we denken

Door AI gaan we onze pc’s en laptops drastisch anders gebruiken en dat gebeurt sneller dan we denken

AI gaat op korte termijn de manier waarop we laptops en computers gebruiken drastisch veranderen. Dat zeggen kenners tijdens Computex, een van de grootste techbeurzen ter wereld die momenteel plaatsvindt in Taipei. De ontwikkeling van Artificial Intelligence gaat zo snel dat we vanaf deze maand al de eerste AI PC’s met een Copilot-knop kunnen kopen. Kenners vergeleken het met technieken als de cloud en wifi. Zij zeggen in Taipei zeggen dat ’AI overal zal zijn’.

Volgens Patrick Gelsinger CEO van Intel, een grote techfabrikant, zitten we midden in een nieuwe belangrijke periode. „Het tijdperk van AI is aangebroken”, zo opent de grote baas zijn presentatie tijdens de beurs. Daarmee spreekt Gelsinger eigenlijk voor alle aanwezige fabrikanten bij Computex. Er is op de beurs geen enkele stand of fabrikant aanwezig die niet groot de letters AI of een variatie daarop laat zien. Zo ook bij Asus, één van de grootste hardwarepartijen met een hoofdkantoor in Taiwain.

 

Introductie AI PC’s

 Tijdens ons gesprek met Joe Hsieh, COO van ASUS, en Paul Ju, Corporate vice president van ASUS wordt het nog duidelijker welke kant de computerwereld opgaat. „Wij geloven dat AI overal zal zijn”, zegt Ju. Hij vergelijkt AI met de cloud en wifi, technieken die jaren geleden populair werden en nu in vrijwel alle applicaties zijn geïntegreerd. „Tien jaar geleden had iedereen het over de cloud, nu is dat de normaalste zaak van de wereld. Alle apps worden door de cloud ondersteund.”

Zo zal dat volgens de twee heren ook gaan met AI. De kennismaking met AI op computers gaat voor consumenten deze maand nog gebeuren, wanneer vanaf 17 juni de eerste AI PC’s op de markt komen. Dit zijn computers en laptops waar op het eerste gezicht vooral de speciale Copilot+-knop opvalt. Ju: „AI PC is heel nieuw. Microsoft heeft Copilot op de markt gebracht en een speciale toets toegevoegd. Wanneer je hierop drukt, verschijnt de AI assistent die je dan je vraag kunt stellen.”

 

Klein brein

Daarbij geeft de Vice President van Asus meteen toe dat we de komende jaren moeten wennen aan de nieuwe techniek. „Elke AI PC heeft een model in de computer zitten, dat kun je zien als een klein brein waar nu nog een beperkt aantal programma’s op beschikbaar is. Wij denken dat er veel meer mogelijkheden zich onthullen zodra de computers op de markt zijn.”

Wat die mogelijkheden zijn, kan hij op dit moment nog niet zeggen. Wel wordt duidelijk dat we op een andere manier naar computers gaan kijken. „Over twee jaar zien we het voor ons dat wij niet meer hoeven te leren hoe een computer werkt. De computer gaat leren hoe wij werken.”

Met de komst van AI gaan computers zich dus aanpassen aan de manier waarop wij werken en zal uiteindelijk ook het eeuwige wachtwoordenprobleem verleden tijd zijn. „Je hoeft wachtwoorden straks niet meer te leren, dat moet de AI PC doen”, aldus Ju.

Asus werkt met veel partijen samen om de AI PC op de markt te krijgen. Nvidia en Intel zijn belangrijke spelers en allen gaan er vanuit dat AI zich vanaf dit jaar zal integreren met ons leven.

 

Live ondertiteling van gesprekken

Eén van die programma’s is Cocreator. Zoals de naam al zegt, maakt de gebruiker samen met AI allerlei fantastische afbeeldingen. Door aan de ene kant te tekenen en een omschrijving te geven van het uiteindelijke beeld, verschijnt precies dat als plaatje. Zelf geeft Asus het voorbeeld van een schildpad. Met een grove schets weet Cocreator er een volledige afbeelding van te maken. Deze is vervolgens nog naar smaak en stijl aan te passen.

Een andere optie is Live Captions. Deze functie maakt het mogelijk om gesprekken in onbekende talen direct te voorzien van ondertiteling. Asus zelf zegt dat dit ervoor gaat zorgen dat taal niet langer een barrière meer vormt in communicatie. In het verleden is gebleken dat AI nog niet altijd in staat is om dat feilloos te doen, het is dus afwachten of het in dit geval anders gaat. Dankzij dit soort applicaties bestaat de angst dat AI ervoor zorgt dat er veel banen verdwijnen. „Dat gaat zeker gebeuren”, zo zegt Hsieh. „Daar staat tegenover dat het in de toekomst ook heel veel nieuwe banen zal genereren.”

 

We gaan vragen stellen

Tijdens een presentatie van Intel tijdens de beurs wordt het mooi samengevat. „We gaan van zoeken naar vragen.” Dat slaat op de manier waarop we informatie tot ons nemen. Momenteel gaan we naar Google of een andere zoekmachine en zoeken we op trefwoorden naar informatie. Dat zal veranderen naar vragen die we stellen aan AI modellen zoals Copilot, Gemini of ChatGPT. Dat gaat verder dan alleen zoeken naar informatie.

Asus laat op het hoofdkantoor in Taipei nieuwe programma’s zien die het dagelijks leven makkelijker moeten maken. Vooral voor ontwerpers en creatievelingen onthult Asus in samenwerking met Copilot kant-en-klare oplossingen die het leven makkelijker moeten maken.

Terug naar blog